I november 2016 presenterte politiet i Bergen opprullingen av overgripere på nett. Gjennom operasjon «Dark room» hadde de gjort et av norgeshistoriens største beslag av overgrepsmateriale. På dette tidspunktet var 51 personer siktet i det som ble omtalt som et nettverk av pedofile og overgripere. Siktelsene gjelder blant annet voldtekt, menneskehandel, fremstilling og deling av overgrepsbilder- og videoer av barn. Tirsdag 30. mai kom Vest politidistrikt i en pressemelding med en statusoppdatering i saken:

Det er nå opprettet 33 nye saker i prosjektet, og det er så langt minst 300 barn som er grovt seksuelt utnyttet og misbrukt.

Les mer om operasjon «Dark room» her: http://www.nettovergrep.no/operasjon-dark-room/.

Den kraftige økningen av saker har ført til at Barnehuset i Bergen har opprettet en egen spesialgruppe for nettrelaterte overgrep. Spesialgruppen skal i hovedsak arbeide med typiske nettovergrepsaker hvor barn er blitt lurt, presset eller truet til å sende bilder og videoer med seksualisert innhold av seg selv. Noen av sakene gjelder også fysiske møter med overgriperen. Spesialgruppen består av tre personer med spesialkompetanse på overgrep mot barn.

Bare det siste et og et halvt året har Barnehuset i Bergen gjennomført 74 tilrettelagte avhør i saker om nettrelaterte overgrep mot barn og unge. Seniorrådgiver Marion Ophaug ved Barnehuset i Bergen uttaler at oppmerksomheten rundt bergenspolitiets store operasjon «Dark room» har bidratt til at flere tør å anmelde overgrep de er blitt utsatt for. Den som har blitt utsatt for seksuelle overgrep over internett vil ofte ha krav på bistandsadvokat som blir dekket av staten, samt oppreisningserstatning fra gjerningsmannen og Kontoret for voldsoffererstatning.

Barnehuset i Bergen er ett av landets til sammen elleve barnehus, fordelt over hele Norge. De har landets fremste kompetanse på avhør av barn, og bistår politiet med spesielt tilrettelagte avhør av barn i forbindelse med etterforskning av hovedsakelig volds- og overgrepssaker.

Les mer om saken her:

http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/kraftig-kning-i-nettovergrep-barnehuset-i-bergen-oppretter-spesialgruppe/3423345340.html

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/kampen-mot-overgrepsfiler/operasjon-dark-room-tjener-store-penger-paa-aa-videreformidle-overgrep-mot-barn/a/24009501/